اورکلاک کارت های گرافیکی برای استخراج هر ارزی متفاوت است.بطور مثال در الگوریتم Ethash که برای استخراج اتریوم است نیازمند اورکلاک کردن مموری کارت های گرافیک است و وابستگی چندانی به GPU کارت ندارد.برای اورکلاک کردن کارت های NVIDIA در HIVEOS طبق تصویر زیر عمل کنید:
گزینه شماره 1 برای اورکلاک کردن گروهی کارت ها است و گزینه 2 برای اورکلاک کردن همان کارت است.اول به اورکلاک گروهی میپردازیم
گزینه 1 مربوط به کلاک هسته یا همان GPU کارت است.گزینه 2 مربوط به MEMORY کارت و گزینه 3 سرعت چرخش فن های کارت و گزینه 4 محدود کننده ولتاژ تغذیه کل کارت گرافیک است.در تصویر بالا به دلیل متفاوت بودن کارت های گرافیک با یکدیگر اورکلاک هر کدام متفاوت است.کلاک های کارت ها باید فقط با یک فاصله SPACE از یکدیگر قرار بگیرند.در تصویر بالا من 10 عدد کارت در ریگ خود دارم و 10 عدد کلاک مختلف روی کارت ها اعمال شده است.اورکلاک باید با دقت زیادی انجام شود مخصوصا در کارت های NVIDIA اورکلاک بیش از حد باعث خطا در عملکرد کارت شده و بلافاصله با کد خطای Gpu Driver Error No temp مواجه میشوید که در این حالت کل ریگ آفلاین شده و خروجی نمیدهد.
برای اورکلاک کردن کارت ما باید از کلاک هسته و مموری کارت اطلاعات داشته باشیم.به طور مثال ما کارت GTX 1660 TI برند Gainward را داریم.برای اطلاع از کلاک هسته و مموری این کارت به وبسایت https://www.techpowerup.com/ مراجعه میکنیم.در این وبسایت اطلاعات تمام کارت گرافیک های موجود بازار وجود دارد
کارت GTX 1660 TI را سرچ کرده و پیدا میکنیم و به پایین پیج رفته و برند مورد نظر خود را پیدا میکنیم.در تصویر بالا کارت GTX 1660 TI Gainward را پیدا کردیم.عدد شماره 1 کلاک هسته کارت و عدد شماره 2 کلاک مموری کارت است.در اینجا کلاک هسته ی کارت 1500 بوده و کلاک مموری هم 1500 مگاهرتز است.عدد 1770 boost clock هسته است به این معنی که هسته این کارت ماکزیمم تا 1770 مگاهرتز قابل افزایش است و در صورت افزایش بیشتر قطعا کارت error خواهد زد.خوب تا اینجا ما اطلاعات اولیه این کارت را بدست آوردیم حال به سراغ اورکلاک کارت میرویم.در الگوریتم Ethash ما باید کلاک مموری را افزایش و کلاک هسته را کاهش دهیم.میتوانیم کلاک هسته را کم نکنیم ولی این کار باعث افزایش مصرف برق کارت میشود.با کاهش کلاک هسته مصرف برق کمتر شده و خروجی کارت بیشتر میشود ولی ما نمیتوانیم کلاک هسته را زیاد کاهش دهیم چون این کار باعث ناپایداری کارت میشود و کارت سریعا فالت زده و کل ریگ آفلاین میشود
در سیستم عامل هایو ما به دو صورت میتوانیم کارت را اورکلاک کنیم:
1-ما اطلاعاتی درباره کلاک هسته و مموری کارت نداریم
2- ما اطلاعاتی درباره کلاک هسته و مموری کارت داریم
اگر ما از کلاک هسته و مموری کارت اطلاعاتی نداشته باشیم میتوانیم بصورت offset کارت را اورکلاک کنیم.با دقت به شکل دوم میبینید که من بجای اینکه کلاک کارت GTX 1660 TI خود را روی 1500 بگذارم عدد آنرا به 100 تغییر دادم.عدد سه رقمی به معنی اورکلاک offset در هایو است یعنی اینکه کلاک هسته را 100 مگاهرتز از مقدار پیش فرض کارت افزایش دهیم.ما اطلاعاتی درباره کلاک هسته نداریم و این عدد یعنی کلاک هسته هرچه هست 100 مگاهرتز آنرا بیشتر میکنیم.خوب ما در ابتدا گفتیم در الگوریتم Ethash اتریوم نیاز داریم تا کلاک هسته را کاهش دهیم حال چرا من کلاک را افزایش دادم؟؟ بدلیل اینکه ریگ من در حالت Dual mining است و همزمان در کنار اتریوم ماین تان کوین هم انجام میدهد و در الگوریتم تان کوین که الگوریتم
SHA256-TON است ماین برپایه هسته کارت انجام میشود و ما باید اورکلاک را طوری تنظیم کنیم که هم برای اتریوم مناسب باشد هم برای تان کوین.
اگر ما بجای عدد 100 که offset محسوب میشود کلاک اصلی کارت که عدد 1500 است را جایگزین کنیم در این حالت کلاک هسته روی عدد 1500 قفل میشود و به اصطلاح Lock core clock گفته میشود.ما همیشه سعی میکنیم که به صورت Lock core clock اورکلاک را انجام دهیم چون در این حالت مصرف برق به مراتب از حالت offset کمتر است و فشار کمتری به کارت می آید و فقط در موارد خاص از offset استفاده میکنیم
گزینه بعدی اورکلاک مموری کارت گرافیک است که باید با دقت بیشتری انجام شود.مموری کارت ها نسبت به اورکلاک بسیار حساس هستند و در صورت اورکلاک بیش از حد مموری آسیب دیده و باید با کارت گرافیک خود خداحافظی کنیم.در اینجا کلاک مموری کارت GTX 1660 TI Gainward من 1500 بود که من آنرا به 2200 تغییر دادم!!!!!! یعنی 700 مگاهرتز بیشتر از مقدار پیش فرض.این اورکلاک بسیار خطرناک است ولی در کمال ناباوری این کارت این کلاک را تحمل کرده و به راحتی کار میکند.در اورکلاک مموری کارت های گرافیکی به نوع مموری و برند آن باید توجه کنیم.رفتار مموری ها با یکدیگر بسیار متفاوت است.مموری کارت GTX 1660 TI Gainward من برند samsung Gddr6 است و اورکلاک زیادی را تحمل میکند.برای اورکلاک ایمن تر ما باید اطلاعات دقیق از کلاک مموری داشته باشیم و کم کم این مقدار را افزایش دهیم و ببینیم که کارت تا کجا پایداری خود را حفظ میکند.بنده به شخصه 50 مگاهرتز 50 مگاهرتز کلاک را افزایش میدهم و رفتار کارت و خروجی کارت را بررسی میکنم و به یک عدد نهایی میرسم.ما تا جایی که کارت خطا نزند کلاک را افزایش میدهیم ولی بعضا دیده شده افزایش کلاک تا حد معینی مفید بوده و بعد از آن کارت خطا نزده ولی خروجی با افزایش کلاک بیشتر نشده.پس تا حدی که افزایش کلاک باعث بهبود خروجی شود اورکلاک میکنیم.
یکی از نکات مثبت سیستم عامل Hiveos امنیت سخت افزاری این سیستم عامل است.در بحث اورکلاک به محض اورکلاک بیش از حد کارت سیستم عامل به سرعت کارت را از مدار خارج کرده و ازخرابی کارت جلوگیری میکند ولی در محیط ویندوز از این خبرها نیست و با افزایش بیش از حد کلاک مموری کارت آفلاین نشده و تصویر خط خطی شده و کارت روانه ی زباله دان میشود
نکته ی مثبت دیگر سیستم عامل Hiveos این است که تنظیمات اورکلاک کارت ها بصورت موقت انجام میشود و اورکلاک روی bios کارت ها ثبت نمیشود و اگر کارتی به دلیل اورکلاک بیش از آسیب ببیند شرکت گارانتی کننده کارت کلاک کارت ها چک میکند و اگر با مقدار پیش فرض مغایرتی داشته باشد کارت را از گارانتی خارج میکند.البته شرکت های تولید کننده کارت گرافیک از این موضوع با خبر شده و کارت ها را بصورت Dual bios طراحی کردند به این معنی که هر تغییرات کلاکی که روی کارت اعمال شود در بایوس دوم ثبت شده و شرکت گارانتی کننده از این موضوع با خبر میشوند
خوب تا اینجا تمام توضیحات درباره کارت 1660 ti بود.این کارت نهایتا در الگوریتم Ethash به مقدار 31.5 مگاهش خروجی میدهد و در Dual mining در بهترین حالت 29.5 مگاهش اتریوم و 900 مگاهش تان کوین میدهد.کارت های بعدی را هم به همین ترتیب با توجه به مقدار پیش فرض خود اورکلاک میکنیم
گزینه بعدی مقدار سرعت فن کارت ها است.در تصویر بالا من تمام کارت ها را در حالت ماکزیمم سرعت تنظیم کردم و دور فن ها 100 درصد است چون در حالت Dual mining است و کارت ها بسیار داغ میکنند.برای حالت Dual mining حتما باید به تعداد کارت های گرافیک به ریگ خود فن 12در12 اضافه کنیم چون اگر دمای کارت ها از 72 درجه فراتر رود هایو خودکار ریگ را متوقف میکند